بندرعباس نیازمند توجه بیشتر در حوزه های گردشگری و فرهنگ و هنر
استان هرمزگان با توجه به بافت سنتی، آداب و رسوم خاص و فرهنگی غنی و ریشه دار، از دیرباز بخش مهمی از انواع صنایع دستی را در خود جای داده و به همین جهت همواره در طول تاریخ مورد توجه محققان و تاریخ شناسان گوناگون قرار گرفته است.
در استان هرمزگان صنایع دستی بومی از جایگاهی ویژه در فرهنگ و سنت های مردم برخوردار است و صنایع دستی خطه جنوب کشور بویژه استان هرمزگان با زیبایی و طراحی چشم نوازی که دارد، از متنوع ترین و جذاب ترین سوغاتی های ایران در بین مسافران و گردشگران شناخته میشود. به عنوان مثال رودوزی های سنتی که از جمله مهمترین رشته های صنایع دستی این منطقه است، جزء جدانشدنی پوشش بومی زنان و دختران منطقه می باشد و یا نوعی حصیر به نام «تک» که در نواحی روستایی به عنوان زیرانداز و بخشی از پوشش سقف خانه ها مورد استفاده قرار می گیرد.
صنایع دستی استان هرمزگان عمدتاً فصلی بوده و بیشتر جنبه مصرف محلی داشته و شامل: سفال گری، گلابتون دوزی، شک دوزی، شیریکی پیچ، خوس دوزی، بادوله دوزی، چادرشب بافی، قالی بافی، سبدبافی، حصیربافی، سوزن دوزی، صنایع صدفی، عبادوزی، درب و پنچره چوبی، کرچاب، خورجین، ملیله دوزی دور لباس، کوزه سازی و صنایع دستی دریایی هم چون لنج سازی است. هر یک از این صنایع دست ساز میراثی به یادماندنی از یادگاران قدیم بوده است که البته برخی از این رشته ها بواسطه نبود حمایت و مشتری و همچنین از بین رفتن استادکاران، دیگر تنها نامی از آن مانده است اما برخی دیگر با هنرنمایی مردم این خطه بویژه زنان به روزتر شده و بازارپسندی و مشتری پسندی خاص خود را دارد.
بندرعباس که در سواحل جنوبی ایران واقع شده است، دومین شهر بزرگ جنوب ایران و مرکز استان هرمزگان است و از دیرباز مرکز تجارت و بازرگانی بوده است. این شهر سرشار از تاریخ، فرهنگ و جاذبه های طبیعی است و اهمیت زیادی برای اقتصاد ایران دارد.
منابع عظیم نفتی، صیادی و صید مروارید، نقطه اتکای حمل و نقل کالا و سرمایه در اشکال مختلف، نتایج بزرگی در استان هرمزگان است که بندرعباس را به منطقه ویژه اقتصادی معادن، فلزات، کشتی سازی، واردات و صادرات کالا تبدیل کرده است. مردم بندرعباس به مهربانی و مهمان نوازی بی نظیر خود مشهور هستند. آن ها با لهجه خاص خود فارسی صحبت می کنند و فرهنگ و سنت های جالب آن ها در کشور بی نظیر است. از جاذبه های گردشگری بندرعباس می توان به حمام تاریخی گله داری، مسجد گله داری، عمارت کلاه فرنگی، قلعه فین، گنبد سرخ، معبد هندوها، حمام گپ، روستای بنگلایان، منطقه هماگ، گنبد نمکی خرسین، چشمه آب گرم گنو و آبشار تزرج اشاره کرد. پتانسیل های بسیار قوی فرهنگی و هنری برای انجام بسیاری از کارهای هنری وجود دارد که میتواند در زمینههای شهری به مدیریت شهری کمک کنند مانند برگزاری جشنواره هایی که با پشتیبانی شهرداری برگزار می شود.
استفاده از رویکردهای مطرح شده میتواند باعث برگزاری جشنواره ها و سمپوزیوم هایی با کیفیت بهتر و جذابیت بیشتر شود و همین مسئله باعث ماندگاری و تاثیرگذاری بیشتر میشود. راه اندازی خانه هنرمندان میتواند به عنوان یکی از بهترین اتفاق های این حوزه، محلی برای ارائه خلاقیت و کارهای هنرمندان و همچنین کمکی در راستای ارتقا فرهنگ و هنر جامعه باشد. ایجاد خانه های فرهنگ در محلات، راه اندازی دوباره فرهنگسراهایی که اکنون برخی از آنها کارایی ندارند و استفاده های دیگری از آنها می شود میتواند نفس دوبارهای در جان بی رمق فرهنگ بندرعباس باشد.
بندرعباس در سال ۲۰۱۹ از سوی یونسکو به عنوان شهر خلاق در زمینه صنایع دستی و هنرهای بومی و محلی انتخاب شده است و این تلاش ها برای معرفی شهر خلاق در ابتدای راه بوده که بایستی متولیان امر در حوزه صنایع دستی و شهرداری برای حفظ این جایگاه و تثبیت آن تلاش بیشتری کنند تا بتوانند سایر ظرفیت و توانمندی های این منطقه را به جهان معرفی کنند.
به قلم: محمد بویری/ صدف نیوز
ساعت: ۰۴:۰۶ بعد از ظهر - ۱۴۰۳/۰۲/۰۲
بازدیدها: ۴۱
آخرین دیدگاهها